Feiten & fabels over mondverzorging

Hoe vaak moet ik poetsen? Is poetsen met een elektrische tandenborstel beter? Lees hier een paar fabels en feiten over mondverzorging.

Suiker is de grootste boosdoener

Fabel! Suiker op zichzelf is niet direct schadelijk voor uw tanden. Wat echter wel schadelijk is, is de interactie tussen suiker en bacteriën in je mond. Deze bacteriën zetten suiker om in zuren die het tandglazuur aantasten. Daarom is het belangrijk om suikerinname te matigen en je tanden goed te poetsen na het eten van zoetigheden.

Tandenpoetsen moet direct na het eten

Fabel! Tandenpoetsen direct na het eten is niet altijd een goed idee. Dit komt omdat zuren in voedingsmiddelen je tandglazuur tijdelijk verzwakken. Wacht minstens 30 minuten na het eten voordat je poetst om het glazuur de kans te geven zich te herstellen.

Kauwgom reinigt de tanden

Feit: Suikervrije kauwgom kan helpen bij het verwijderen van voedseldeeltjes en het stimuleren van speekselproductie, wat je tanden reinigt en beschermt.

Elektrische tandenborstels zijn effectiever dan handtandenborstels

Feit: Elektrische tandenborstels zijn over het algemeen effectiever in het reinigen van tanden dan handtandenborstels. Ze hebben vaak roterende of oscillerende borstelkoppen die grondiger kunnen reinigen dan handmatige bewegingen. Bovendien helpen elektrische tandenborstels vaak bij het handhaven van de juiste poetstechniek, zoals de aanbevolen twee minuten poetsen. Dit maakt ze bijzonder nuttig voor mensen met mobiliteitsproblemen of kinderen die hun tanden nog moeten leren poetsen.

Hoe vaker ik mijn tanden poets, hoe schoner mijn gebit

Fabel! Het is juist niet goed om vaker dan twee keer je tanden te poetsen. Hoe vaker je tandenpoetst, hoe meer kans je hebt op beschadiging. Na een poetsbeurt is het belangrijk dat je glazuur de kans krijgt om te herstellen. Door 3 keer of vaker te poetsen op een dag, krijgt je gebit hier geen mogelijkheid toe. Houdt dus gewoon 2 keer per dag aan, ’s ochtends voor het ontbijt en ’s avonds voor het slapengaan, minstens 1 uur ná het eten.